Pål.jpg

Pål Dimmen er kommunikationschef ved Music Norway, og en mand, der kender de udfordringer, der opstår, når man arbejder med at eksporterer kunstnere og bands i hele Norden. Under dette års By:larm festival i Oslo talte vi med ham om, hvorfor musikfagfolk på tværs af Norden skal arbejde sammen og hvad fordelene er heraf.

Music Norway har til formål at fremme interessen for og brugen af norsk musik af alle genrer og stilarter. For at imødekomme musikindustriens behov, herunder kunstnere, ensembler og organisationer, tilbyder de støtteprogrammer, kompetenceopbygning, facilitering af netværksarenaer og rådgivning blandt meget andet. Pål Dimmen har hovedansvaret for Music Norways kommunikationsafdeling, hvilket betyder at lede organisationens redaktionelle møder hver uge samt arbejde med kommunikationsstrategi.

Når han taler om det nordiske marked, understreger han, at et af hovedproblemerne, som han ser, er manglen på vækst på markedet, hvilket i sidste ende gør, at kunstnere og bands søger uden for landegrænserne, når de leder efter managere, agenter og andre musikfolk.

Især med metalgenren, siger han, at Norge har få metalforvaltninger, som kan arbejde med og tage sig af de mange metalbands, der popper op lige nu.

"Når de når et bestemt niveau, bliver de samlet op af en britisk manager", som han forklarer. "Det samme gælder pladeselskaberne. De frigiver et par album på et norsk selskab, men så snart de går ud, bliver de typisk signet til Nuclear Blast eller et andet international pladeselskab. "

Det betyder, at det lokale musikmarked mangler en økonomisk mulighed. Men endnu vigtigere mangler markedet den viden og det netværk, der er nødvendigt for at kunne konkurrere med store internationale interessenter, siger Pål Dimmen.

"Vi skal opbygge industri-siden op for at kunne konkurrere", siger han og lægger vægt på musikprofessionelle, der får færdigheder og forretningsflair som en måde at udvikle det lokale marked på.

Music Norway arbejder for tiden med musikvirksomheder i Norge for at opbygge kapaciteter med hensyn til at opbygge bæredygtige forretningsmodeller med en international tilgang. Dette er blandt andet gjort ved at have specialprogrammer skræddersyet til managere og pladeselskaber bestående af uddannelse og øjeblikkelig finansiering.