faeroe-islands.jpg

"Gennem puls har vi startet et omfattende samarbejde med formålet at fremme nordisk musik af højkvalitet under ét brand", siger Sunnuva Bæk fra Nordens Hus i Tórshavn, Færøerne. Ved siden af ​​to væsentligt mindre lokale lokaler - Spaniastova og Listastovan - og det danske kulturhus Nordatlantens Brygge, sigter de på at skabe bedre rammer for nordisk live musik på Færøerne.

Den færøske live musikscene står i dag over for udfordringer i forhold til at tiltrække internationale kunstnere til øerne, og gøre spillestedernes økonomi stabil. På grund af udfordringerne er stærkt og inklusivt samarbejde grundlæggende, og det er hjørnestenen i dette puls-samarbejde.

Vi håber, at publikum i løbet af projektets treårige periode vil begynde at associere puls med "Nordisk musik af høj kvalitet" og er åbne for musikoplevelser, de ikke har hørt før ", uddyber Sunnuva.

Med den økonomiske støtte fra puls, et stort og to små spillesteder samt en dansk partner der tilbyder eksportfordele, forsøger projektet at udvikle en bæredygtig model, der vil gavne både de nordiske handlinger, det færøske musikpublikum og spillestederne på lang sigt.

Den lokale musikscenes udfordringer

Nordens Hus er med sin placering i hovedstaden, Tórshavn, et fremtrædende kulturhus på Færøerne. Ca. 40% af Færøernes 50.000 mennesker bor i Tórshavn. Udover at præsentere et mangfoldigt kulturprogram for de mennesker, der bor i Tórshavn, arbejder Nordens Hus for at gøre kulturelle oplevelser muligt på tværs af Færøernes 18 øer og skabe store musikalske oplevelser for så mange musikelskende lokalbeboere som muligt. Men som Sunnuva Bæk forklarer, er ambitionen ikke let at opfylde:

"På grund af Færøernes afsides beliggenhed og de logistiske problemer, der følger af dette, er det svært at gøre koncerter med internationale kunstnere økonomisk levedygtige," siger hun.

Koncerter er sjældent økonomisk udbytterige. Især ikke i lokalsamfundene, selvom udgifterne holdes på et minimum, og de lokale bidrager med frivilligt arbejde. Udover kunstnerens gebyrer, bliver en stor del af budgettet brugt  på fly, indkvartering og udlejning af udstyr til internationale kunstnere. Det faktum, at der kun bor 50.000 mennesker på Færøerne og at de er spredt ud på 18 øer, er en anden udfordring for spillestederne. Mange færøske folk bliver nødt til at rejse langt for at opleve live musik og foretrækker derfor måske i stedet at blive hjemme.

Samarbejde er løsningen

Med puls som et nordisk kvalitetstempel og musiksatsningens økonomiske støtte, har de fire partnere etableret et netværk i forsøg på at overvinde nogle af disse udfordringer.

"Vi vil bruge puls til at gøre nordisk musik af høj kvalitet tilgængelig for folk i andre Færøregioner ud over hovedstaden. Samarbejdet med mindre spillesteder kan hjælpe os med at opnå dette, og vi kan hjælpe dem med at planlægge koncerter, som de ellers ikke havde råd til" siger Sunnuva.

De to små spillesteder - Spaniastova og Listastovan - er placeret på to modsatte dele af øgruppen og er i modsætning til Nordens Hus stærkt funderet på frivillige og på meget mindre budgetter - hvis nogen overhovedet.

Spaniastova i Klaksvik

Spaniastova er et lille og intimt sted i en af ​​de ældste bygninger i Færøernes næststørste by, Klaksvík – hjemsted for ca. 4.600 mennesker.

Listastovan er et endnu mindre sted i den vestlige by Miðvágur – ikke langt fra lufthavnen. Kun 1032 mennesker er bosat i buen. I 2016 vandt Listastovan den færøske musikpris til 'Best New Venture'.

Begge spillesteder er meget afhængige af frivillige lokalkræfter, billetsalg og lavest mulige udgifter.

Ved at slutte sig til deres kræfter og lidenskab for live musik gennem puls, samler spillestederne et helårs nordisk live musikprogram, som de vil præsentere sammen - både hvad angår produktion og forfremmelse.

Når en nordisk kunstner inviteres til Færøerne for at spille som en del af puls-samarbejdet, tilbydes nogle af dem en tur rundt til alle tre spillesteder. Ikke alle artister vil nødvendigvis besøge spillestederne i Tórshavn, Klaksvik og Miðvágur - nogle besøger et, to eller alle tre steder. Men én ting er sikkert: koncerterne er omhyggeligt kurateret og promoveret i tæt samarbejde blandt alle projektets partnere.


Det færøske spillested Listastovan i Miðvágur

På den måde tilbyder det færøske puls-samarbejde en tour og promoveringsmuligheder for nordiske artister og flere muligheder for live musik hos alle tre spillesteder og deres publikum.

Hvorfor den danske partner?

For yderligere at udfolde muligheder og attraktion for nordiske koncerter har projektet involveret den danske partner Nordatlantes Brygge. Dette er et kulturhus baseret i København, som fremmer den nordatlantiske kultur på bred skala.

Nordatlantens Brygge i København

Som samarbejdspartner kan Nordatlantens Brygge tilbyde at være en fjerde tourmulighed for de kunstnere, der rejser til Færøerne. Fordi som Sunnuva siger: "Når du rejser til eller fra Færøerne, skal du ofte flyve via København". Projektet tilbyder derfor også en eksport- og udvekslingsmulighed for kunstnerne.

"Som Nordens Hus tilhører vi en større familie af nordiske kulturorganisationer og er vant til at samarbejde i hele Norden. Vi er derfor meget glade for udsigten til at udvide vores nordiske netværk til at omfatte alle puls-arrangører og se et stort potentiale for samarbejdsprojekter og muligheder for at konsultere og støtte hinanden " forklarer Sunnuva Bæk.

Indtil videre er syv koncerter blevet afholdt i puls-regi, og flere vil blive annonceret meget snart.

Følg puls-projektet her.